PROMO POST

Ads Here

4 Δεκεμβρίου 2011

Σημαντική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του "ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Α.Ε." και της εταιρείας "ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ Α.Ε"

Παραχωρήθηκε στους Ευρυτάνες επενδυτές για 5 χρόνια
Σημαντική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του "ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Α.Ε." και της εταιρείας "ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ Α.Ε" που εκμεταλλεύεται ήδη τα σαλέ, με τη σύμφωνη γνώμη αντιπεριφέρειας και δήμου. Αναβάλλεται προσωρινά η παραχώρηση του Χιονοδρομικού στον δήμο Καρπενησίου.
Η συμφωνία που επετεύχθη για την παραχώρηση μέρους των εξωτερικών δραστηριοτήτων του Χιονοδρομικού Κέντρου στους ιδιώτες, οι οποίοι ήδη εκμεταλλεύονται τα σαλέ του Κέντρου, αποτελεί ομολογία αδυναμίας να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, με την υπάρχουσα κατάσταση, φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Η συμφωνία, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποτυπωθεί και στο συμφωνητικό που θα υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας "ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Α.Ε." και της εταιρείας "ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ Α.Ε.", προβλέπει την παραχώρηση, για τουλάχιστον 3 χρόνια, που μπορούν να φτάσουν και τα 5, μέρους των εξωτερικών δραστηριοτήτων του Χιονοδρομικού.
Η στάση της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα αυτό ήταν θετική. Σε συναντήσεις που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλη Καραμπάς με όλες τις πλευρές, δεν εξέφρασε αντίρρηση για τη συμφωνία, ενώ το θέμα της οριστικής παραχώρησης του Κέντρου στον δήμο Καρπενησίου μετατίθεται  για το απώτερο μέλλον.
Το ίδιο θετικός εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επίσης δεν είχε αντίρρηση στην προσωρινή μεταβίβαση κάποιων δράσεων στους ιδιώτες. Άλλωστε, ο ίδιος, όπως και ο κ. Καραμπάς, είναι υπέρ των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

Εντωμεταξύ, γίνονται προσπάθειες τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τον δήμο Καρπενησίου να εκταμιευθούν, υπέρ του Κέντρου, κάποια κονδύλια της τάξης των 30.000 ευρώ, απαραίτητα για να λειτουργήσει ομαλά φέτος το Χιονοδρομικό.
Η τελική συμφωνία, συζητήσεις για την οποία ξεκίνησαν φέτος τον Αύγουστο, φαίνεται να οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ των δύο εταιρειών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 στο Καρπενήσι. Η συνάντηση  ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και ήταν αποτέλεσμα και του αρχικού συμφωνητικού, με βάση το οποίο για οποιαδήποτε παραχώρηση εξωτερικών δραστηριοτήτων έπρεπε πρώτα να ενημερωθεί η εταιρεία των επιχειρηματιών.
Τι προβλέπει η συμφωνίαΠρόκειται, από κάθε άποψη,  για μία συμφωνία συμφέρουσα για το Χιονοδρομικό Κέντρο, το οποίο απαλλάσσεται από το "βαρίδι" των εξόδων για τη συντήρηση και λειτουργία του. Παράλληλα κρατά τις 75.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί το μίσθωμα των σαλέ, όπως επίσης και άλλες 10.000 ευρώ από την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Παραχωρεί, στην ουσία, το ζημιογόνο κομμάτι των λειτουργικών εξόδων.
Εν ολίγοις, η εταιρεία των ιδιωτών αναλαμβάνει την πλήρη λειτουργία, τη συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα του Χιονοδρομικού και, από την πλευρά του, το Χιονοδρομικό Κέντρο αναλαμβάνει τον αποχιονισμό του δρόμου από Καρπενήσι για το βουνό.
Βέβαια, τα έσοδα από την παραχώρηση μέρους των εξωτερικών δραστηριοτήτων στους ιδιώτες είναι συγκεκριμένα και προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις κάρτες. Τα έσοδά του από τις κάρτες, πέρυσι, ήταν της τάξης των 35.000 ευρώ περίπου.
Σε αντίθεση, σύμφωνα με στελέχη του Χιονοδρομικού, σε μία μέτρια σε κίνηση σεζόν "έμπαινε μέσα" περίπου 50.000 ευρώ τον χρόνο. Μία τιμή όμως αυθαίρετη, η οποία εξαρτιόταν από πολλές παραμέτρους και  συνήθως είναι μεγαλύτερη. Η συμφωνία που επετεύχθη τώρα με τους ιδιώτες είναι πέρα για πέρα συμφέρουσα για το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Συνεπώς, οι ιδιώτες δεν αποσκοπούν σε κέρδος από την εκμετάλλευση των λιφτ και αυτό είναι φανερό, διότι σε κανένα Χιονοδρομικό Κέντρο, όπως λένε οι επαγγελματίες του χώρου, οι κάρτες δεν αποφέρουν κέρδος. Αντίθετα, πρόκειται για το ζημιογόνο κομμάτι κάθε Χιονοδρομικού.
Παραταύτα, ανέλαβαν το κόστος συντήρησης των λιφτ, το κόστος λειτουργίας του Χιονοδρομικού και όλα τα άλλα λειτουργικά έξοδα -όπως μας εξηγεί ο κ. Κώστας Λιάπης, ένας εκ των τριών επιχειρηματιών- διότι με τη φθίνουσα οικονομική πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια το Κέντρο και την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθίσταται αμφίβολη η συνέχιση της λειτουργίας του, με αποτέλεσμα οι μέχρι τώρα επενδύσεις που έγιναν από την εταιρεία των ιδιωτών στα σαλέ να κινδυνεύουν μαζί με το Κέντρο.
"Η λειτουργία των σαλέ, συνδέεται άμεσα με τις δραστηριότητες που γίνονται στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Αν το Χιονοδρομικό κλείσει με υπαιτιότητα του κράτους, εμείς καταστρεφόμαστε" τονίζει μιλώντας στα "Ευρυτανικά Νέα", "... έτσι, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μέρος των εξωτερικών δραστηριοτήτων του Χιονοδρομικού για να εξασφαλίσουμε τόσο τη λειτουργία του, όσο και τη βιωσιμότητα των δικών μας επιχειρήσεων. Άλλωστε, είναι μία πρόταση, την οποία εμείς εδώ και καιρό ζητούσαμε· το βουνό το αγαπάμε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μία νέα σελίδα για το Χιονοδρομικό μας Κέντρο", σημειώνει ο κ. Λιάπης.
Νέες επενδύσειςΑπό φέτος, οι πίστες του Χιονοδρομικού θα στρώνονται όχι με ένα, αλλά με τρία ρατράκ, μηχανήματα πίστας που ισιώνουν το χιόνι, χαράζουν τις πίστες και τις διαδρομές. Ήδη, έχει αγοραστεί το ένα και αναμένεται πολύ σύντομα και το δεύτερο, το οποίο θα προστεθεί στο υπάρχον ρατράκ του Χιονοδρομικού.
Οι ιδιώτες έχουν ως στόχο την προσέλκυση νέων χιονοδρόμων. Προγραμματίζουν μια σειρά από δράσεις και ενέργειες, που σύμφωνα με τους ίδιους, αναμένεται να αποδώσουν και η κίνηση στο Χιονοδρομικό να αυξηθεί, ώστε να ισοσκελίσουν τα έξοδα και τις νέες επενδύσεις τους.
Στα πλαίσια αυτά, ήδη έχουν αποφασίσει τη μείωση της τιμής της καθημερινής κάρτας χρήσης των λιφτ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 16 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν γενναίες προσφορές σε συλλόγους και παιδιά, με την τιμή να μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 5 ευρώ.
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι στα τελεφερίκ και έχουν ανανεωθεί, επισκευαστεί και τοποθετηθεί όλες οι καρέκλες στα λιφτ του Χιονοδρομικού ενώ τμήματα των πυλώνων έχουν βαφτεί. Σε όλους τους κεντρικούς πυλώνες των λιφτ θα τοποθετηθεί, για πρώτη φορά, γύρω από τις κολόνες, σε ύψος
περίπου 1,80 μέτρων, αφρώδες προστατευτικό περιτύλιγμα για την αποφυγή ατυχημάτων.
Ειδική σημασία δίνουν οι νέοι διαχειριστές στη σήμανση των πιστών. Λάτρης του σκι και γνώστης σε βάθος της λειτουργίας των πιστών, ο ένας εκ των τριών ιδιωτών, κ. Κώστας Παπαϊωάννου, θέτει ως πρώτο μέλημά του τη σήμανση των πιστών, τη χάραξη νέων διαδρομών και τη λειτουργία σε απολύτως προστατευόμενο περιβάλλον των σχολών σκι, τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τα παιδιά.
Για τον λόγο αυτό, έχουν παραγγελθεί ειδικά υλικά σήμανσης, τα οποία θα κατανεμηθούν στις πίστες, ώστε να αποτραπούν τυχαίοι τραυματισμοί, αποπροσανατολισμοί των σκιέρ τις ημέρες με ομίχλη κ.λπ.
Στα άμεσα σχέδια των νέων διαχειριστών είναι η δημιουργία περιφράξεων πιστών για τις σχολές σκι του Κέντρου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε παιδικές πίστες, οι οποίες θα διακοσμηθούν με παιδικά φουσκωτά, δημιουργώντας έναν χώρο που να θυμίζει παιδότοπο.
Εντωμεταξύ, οι επενδύσεις που έγιναν στο βουνό από την Νομαρχία Ευρυτανίας τον τελευταίο χρόνο, αναβαθμίζουν το Χιονοδρομικό Κέντρο. Πρόκειται για την εγκατάσταση, περιμετρικά του Χιονοδρομικού, 10 πυλώνων, που φιλοξενούν περισσότερα από 22 φωτιστικά μεγάλης ισχύος, ικανά να κάνουν τη "νύχτα - μέρα", ώστε να είναι εφικτή η χρήση των πιστών για νυχτερινό σκι.
Επίσης, ήδη έχουν ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες ετοιμασίες για την πλήρη λειτουργία των δύο σαλέ του Χιονοδρομικού, με την τοποθέτηση νέων επίπλων και τη δημιουργία "γωνιάς" με καναπέδες.
Ακόμη, ολοκληρώνεται και η προμήθεια νέων προϊόντων για το κατάστημα με είδη σκι, ρουχισμό κ.λπ., το οποίο λειτουργεί στο πάνω σαλέ, όπως επίσης και η προμήθεια και ενοικίαση περίπου 350 καινούργιων χιονοπέδιλων.
Σύμφωνα με τους νέους διαχειριστές, από την αναβάθμιση της χρήσης των πιστών, αναμένεται αύξηση της κίνησης στο Χιονοδρομικό Κέντρο.
Στόχος τους είναι το Κέντρο να λειτουργεί σε καθημερινή βάση, με ενεργούς τουλάχιστον δύο αναβατήρες τις καθημερινές, ενώ με όλους τους αναβατήρες τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.
Παράλληλα, προγραμματίζονται πολλά χάπενινγκ, πάρτι και εκδηλώσεις, που αναμένεται να αποφέρουν τα απαραίτητα κέρδη στους επενδυτές, τόσο από την εμπορική εκμετάλλευση των πιστών και των διαφημιστικών πάνελ, όσο και από νυχτερινές εκδηλώσεις.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναμένεται να ανοίξει για φέτος κανονικά, στα μέσα του Δεκέμβρη, ενώ γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει η φετινή σεζόν, άσχετα αν θα υπάρχει ή όχι χιόνι στο βουνό, με ένα πάρτι, το οποίο θα συμπέσει με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου του δήμου Καρπενησίου την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011