PROMO POST

Ads Here

5 Οκτωβρίου 2011

Η πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,
Αγαπητέ κύριε Αντιπεριφερειάρχη,


Σε συνέχεια των συναντήσεων και των συζητήσεων μας, και αφού σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε, θα ήθελα να καταθέσω και γραπτώς τις απόψεις μας για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου.


Το Χιονοδρομικό Κέντρο που λειτουργεί στο Βελούχι αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο έλξης του χειμερινού και αλπικού τουρισμού για τον τόπο μας, και είναι πυρήνας οποιασδήποτε τουριστικής ανάπτυξης τόσο του Δήμου Καρπενησίου, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ευρυτανίας. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην Κεντρική Ελλάδα, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα των πρωτοβουλιών της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας σε επίπεδο πρώτου και δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης αλλά και της Κεντρικής Κυβέρνησης.
Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκε μια συνολική, οριστική και βιώσιμη λύση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου. Η χρόνια αναντιστοιχία λόγων και πράξεων λειτούργησε εις βάρος της επιχειρηματικής ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου, οδήγησε στην απαξίωση των εναπομεινάντων εργαζομένων, την πλημμελή παροχή των υπηρεσιών, τη δημιουργία προσκομμάτων στην όποια ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, γενικότερα δε στην υποβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου.

Ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία δεν έχουμε το περιθώριο για λάθη και αστοχίες. Απαιτείται ξεκάθαρο σχέδιο και σαφής πολιτική βούληση.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να επαναφέρω εγγράφως μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία θεωρούμε ότι συνιστά σοβαρή και αξιόπιστη λύση για τη σωτηρία του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Συγκεκριμένα προτείνουμε τα εξής:

Πρώτον: Αναμφισβήτητα, ο πλήρης οικονομικός έλεγχος του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου από τρίτη ανεξάρτητη εταιρία ορκωτών λογιστών αποτελεί την έναρξη και την προϋπόθεση όλων των περαιτέρω ενεργειών και πρωτοβουλιών καθόσον θεωρούμε ότι η αποτύπωση των πραγματικών οικονομικών στοιχείων θα αποτελέσει και την βάση της εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Δεύτερον : Στη συνέχεια και σε συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Καρπενησίου, δια των νομίμων οργάνων, ακολουθουμένων όλων των νομίμων διαδικασιών προτείνεται η ανάληψη του ημίσεως των χρεών που θα προκύψουν από τον ως άνω οικονομικό έλεγχο από το καθένα από τα μέρη, ειδικότερα δε σε πρώτη φάση, με την καταβολή από μέρους της Περιφέρειας της οικονομικής ενίσχυσης που θα αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού χρέους του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Τρίτον: Κατόπιν των ενεργειών αυτών, προτείνεται η μεταβίβαση της κυριότητας του Χιονοδρομικού Κέντρου από την Περιφέρεια στον Δήμο Καρπενησίου, τηρουμένων όλων των νομίμων διαδικασιών έναντι της συμβολικής τιμής του ενός ευρώ για το σύνολο των μετοχών που έχει στην κυριότητα της η Περιφέρεια.

Τέταρτον: Ως εκ τούτου ο Δήμος Καρπενησίου θα αναλάβει το σύνολο των υποχρεώσεων, που θα αντιστοιχούν πλέον στο 50% του χρέους και των δικαιωμάτων του Χιονοδρομικού Κέντρου και θα προχωρήσει στην εξυγίανση και στην ανάπτυξη του σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή μετά από διαγωνισμό σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Ασφαλώς, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου συνολικά, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα και τις προθέσεις όλων για έμπρακτη στήριξη προκειμένου να αναβαθμιστεί ο νομός αλλά και η ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία σαν αυτή που διανύουμε.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω ενέργειες η Περιφέρεια θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του χιονοδρομικού την προσεχή χειμερινή περίοδο, διότι σε αντίθετη περίπτωση το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ευελπιστώντας στη θετική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπακογιάννης
Δήμαρχος Καρπενησίου



πηγή : www.snowradio.gr